Info Terkini
Selamat Datang..

Latihan Industri untuk pelajar BIDANG IT @ PERAKAUNAN @ BUSINESS MANAGEMENT dibuka. Untuk memohon hubungi 012-3704588.

Terkini..! Beli produk atau daftar Pakej secara online. ONLINE SHOP

Beli Sistem Server sendiri??? Hubungi 012-370 4588 sekarang! KLIK DI SINI



Rancang kewangan masa depan.? Please call 012-370 4588 :) Bijak Mengurus Kewangan


Buy system Call 012-370 4588 @ whatsapp Direct Whatsapp


VIDEO >>> KLIK UNTUK VIDEO MENARIK

KLIK TO OUR MAIN WEBSITE
50 IDEA PEMASARAN LUAR BIASA
Nama

 

No Tel

 

E-mail address


Maklumat anda selamat bersama kami.

Calender
December 2017
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Archive for the ‘Buat Website’ Category

postheadericon Tugas Pengendali/Pemilik Laman Web

Apakah Tugas Pengendali Website?

 

Tugas penjaga atau pengendali website adalah untuk memastikan website sentiasa dalam keadaan baik dan mencapai keinginan atau objektif laman web dicipta. Ia bukan tugas yang susah jika mempunyai ilmu dan kemahiran serta berani mencuba update atau kemaskini laman web. Ya ia boleh diupah tetapi untuk memastikan ianya sesuai dengan perniagaan anda, anda perlu membuat ayat, meletakkan gambar dan kemaskini sendiri. Itu lebih baik. Ya, jarang pencipta website akan mengajar anda dan memberikan Ebook atau cara untuk anda kemaskini. Namun kami memberikan nilai ini kepada anda supaya perniagaan anda bertambah maju dan menjadi mampu anak didik kami yang Berjaya.

 

 

  1. Memastikan laman web beroperasi

 

Ini merupakan tugas utama. Jika laman web anda tempah atau upah orang buat, pastikan anda tahu untuk memastikan laman web anda beroperasi. Tempah kepada orang atau syarikat yang anda yakin. Jangan tempah sembarangan kerana mereka yang tidak berniaga membuat laman web perniagaan sudah tentu tidak akan memahami konsep dan content (isi) untuk laman web anda. Sedangkan laman anda merupakan imej dan kedai 24 jam anda. Kedai anda pun dihias baik, tak mungkin kedai online anda dibiarkan tidak ada update. Maaf, anda tidak boleh membiarkan orang lain sahaja yang menguruskan website anda. Maksud saya adalah anda juga perlu observe (perhatikan) agar ia berjalan lancar dan sentiasa hidup walaupun kelihatan biasa.

 

 

  1. Mengemaskini Maklumat di Laman Web

 

Ramai orang bina website tetapi tidak dikemaskini. Saya tidak nafikan kerana pengalaman kami berniaga juga memiliki laman web klien yang tidak diurus dengan baik. Kerana apa? Pertama kerana tidak tahu laman web merupakan property yang bernilai. Kedua tidak sedar atau buat-buat tidak sedar di luar sana ada jutaan manusia dan prospek yang akan baca dan melihat kita sedangkan kita tidak sedar kita sedang diperhatikan. Boleh faham kan?

 

 

  1. Kemaskini Info Terkini

 

Tidak susah untuk kemaskini info terkini. Contohnya ada info terbaru tentang produk, anda hanya perlu update. Ada promosi terbaru, anda hanya perlu update. Ada dilancarkan produk terbaru? Anda hanya perlu lancar di website anda. Smartphone di hujung jari setiap orang. Bayangkan ramai atau tidak orang yang akan akses website anda. Jika laman anda memberi peluang untuk menyelesaikan masalah ramai orang, ia pasti dijadikan rujukan. Bisnes wujud pun sebab ada masalah. Kan?

 

 

  1. Menulis Maklumat Yang Jelas Mengenai Produk

 

Ramai yang gagal memasarkan produk di laman web mereka adalah kerana gagal meletakkan produk dengan baik. Produk dan perkhidmatan berbeza. Jika anda perhatikan laman web Samsung dan lain-lain syarikat besar, bukankah anda akan lihat semua produk menarik? Dan kalau ada banyak duit rasa macam nak beli semua produk tu? Betul? Jadi anda perlu menulis atau meletakkan post yang menarik mengenai produk anda beserta gambar atau dengan testimoni yang jelas dan real. Termasuk juga video yang perlu anda belajar atau paling tidak rakam dan letak dalam website anda. Senang kan?

 

 

  1. Membuat Kajian Dan Respon Dari Pelanggan

 

Pemilik laman web juga perlu kepada kajian sendiri dan milihat respon dari pelanggan. Jika laman web anda untuk perniagaan. Jangan syok sendiri kerana akan sentiasa ada pelbagai laman web yang menarik. Berjuta laman web yang dibuat dan anda tidak perlu mengikut design dan cara orang lain. Yang penting isi dalam website anda jelas dan senang difahami apabila orang klik untuk melihat laman web anda.

 

 

  1. Menyebarkan Lamam Web Kepada Umum

 

Kami akan membahaskan lebih panjang dalam tulisan yang lain untuk tajuk ini. Teruskan membaca. Ini antara tugas pemilik laman web. Bukan bermakna pemilik itu perlu memikul tugas ini, tetapi seperti yang saya katakan di atas mereka perlu observe atau bina team yang boleh membuat website anda tersebar dan dikenali.

 

 

  1. Semak Semua Ejaan Dan Bentuk Ayat

 

Pastikan dalam website anda disemak semua page atau semua ayat yang anda masukkan. Jika boleh ayat yang senang faham dan boleh menarik pembaca. Sedikit perbezaan laman web untuk perniagaan dan laman web berita. Maka pembinaan dan pengisisan mesti mengikut keperluan masing-masing. WordPress adalah platform yang paling baik dan lengkap untuk laman web termasuk perniagaan, kerana di dalamnya dilengkapi pelbagai plugin atau software yang anda boleh pilih dan masukkan. Hanya perlu tahu untuk cari dan gunakan. Hanya perlu pasangkan (install) pada laman web anda. Ramai orang tidak tahu untuk setup website tetapi rekod kami menunjukkan ramai orang boleh mengubah laman mereka kepada sangat baik dan mudah faham. Itulah yang menarik jika anda terus membeli dan membaca Ebook kami yang diberikan percuma selepas tempahan.

 

 

Kesimpulannya, tugas untuk mengendalikan laman web tidaklah terlalu susah. Seperti anda update facebook, begitu juga anda update laman web anda. Senang kan? Cuma laman anda adalah milik anda dan jenama anda. Ingat, dalam bisnes apabila orang mula kenal siapa anda, apa website anda, apa yang anda jual nescaya semua bisnes yang anda sentuh senang untuk Berjaya. Database is king. Apabila database pelanggan berada di tangan anda, anda boleh kembangkan jualan dengan banyak cara. Betul? Justeru jadilah pengurus laman web yang bagus untuk mencapai objektif pembinaan laman web anda.

 

Terima Kasih.

 

Salam keajayaan.

postheadericon Kepentingan Website Sebagai Medium Perniagaan Online

MENGAPA KITA MEMERLUKAN WEBSITE SEBAGAI MEDIUM PERNIAGAAN ONLINE?

 

Website merupakan satu medium perniagaan yang menjadi kewajipan untuk SETIAP bisnes yang dilakukan. Walaupun bisnes yang dijalankan tidak menggunakan perkhidmatan secara online, bisnes tersebut tetap memerlukan website. Sebagai contoh anda menjalankan bisnes menjual barangan kesihatan dan lain-lain.

 

Di dalam bisnes anda, tiada satu jenis perkhidmatan pun yang boleh dijalankan secara online. Jadi apa gunanya anda memerlukan website? Pasti anda akan berfikir begitu. Ya, betul apa yang anda fikirkan, tetapi ianya hanya betul jika anda menjalankan bisnes tersebut 10 tahun yang lalu. Zaman di mana internet tidak digunakan secara meluas. Bukan pada zaman sekarang, di mana saya boleh katakan hampir setiap orang mempunyai internet di telefon canggih mereka. Setuju?

 

Jadi anda boleh bina satu website menceritakan bisnes yang dijalankan, perkhidmatan yang anda tawarkan dan dimana bisnes anda berada. Ini sedikit sebanyak akan membantu anda mendapatkan pelanggan.

 

Saya juga akan kongsikan 6 kepentingan utama mengapa anda memerlukan website untuk perniagaan anda.

 

 

  1. Website Tidak Pernah Tidur.

 

Apabila kita mempunyai website, kita sebenarnya menjalankan bisnes 24 jam sehari, 7 hari seminggu dan 365 hari setahun tanpa cuti. Walaupun pada hari minggu, cuti perayaan dan sebagainya. Mempunyai website adalah seperti mempunyai pekerja yang sanggup bekerja tanpa berehat dengan kos yang sangat rendah. Hanya perlu perbaharui namanya setiap tahun. Untung bukan? Kedai anda sendiri memerlukan bayaran bulanan samada sewa atau beli. Betul?

 

 

 

 

 

 

  1. Mewujudkan Daya Saing

 

Cuba lihat pesaing anda dalam bidang bisnes yang sama. Adakah mereka mempunyai website atau laman web? Jika mereka mempunyai website bermaksud mereka beberapa langkah lebih maju daripada anda..! Jadi anda juga harus lebih cepat bergerak ke hadapan supaya tidak ketinggalan. Setuju? Jika tidak suatu masa nanti mereka akan lebih dikenali kerana mengikut perkembangan dan teknologi semasa. Bagaimana dengan anda?

 

 

  1. Kuasa Enjin Carian

 

Tahukan anda kuasa enjin carian adalah lebih besar daripada kuasa pengiklanan? Ini kerana konsep pengiklanan ialah kita memberitahu sesuatu perkara yang bermanfaat kepada bakal pengguna atau prospek. Sedangkan pencarian ialah prospek itu sendiri yang menginginkan sesuatu yang ditawarkan oleh kita (produk/servis) atau erti kata lain mereka yang mencari kita! Saya telah tunjukkan pada tulisan sebelum ini bagaimana ramai klien yang hubungi kami hanya kerana mereka google mengenai produk yang mereka mahu.

 

 

  1. Menambah Keyakinan Pengguna/Pelanggan

 

Jika anda mempunyai website yang bergaya professional ianya sekaligus memberi “first impression” yang baik kepada bakal pelanggan anda. Mereka juga akan lebih percaya untuk berurusan dengan anda. Sebab apa? Semua orang tahu memiliki dan membina website adalah payah dan mahal. Kedua, website sudah pastinya berbayar setiap tahun untuk memastikan laman tersebut terus wujud dan tidak mati. Sudah tentu ianya lebih bernilai daripada blog biasa atau laman facebook anda yang hanya milik orang, bukan milik anda. Platform terbaik adalah memiliki website di atas jenama anda sendiri.

 

 

  1. Pusat Pengumpulan Maklumat

 

Website juga boleh dijadikan pusat pengumpulan maklumat. Segala maklumat mengenai produk, promosi terkini boleh terus disiarkan di website anda. Anda juga boleh menyediakan jawapan kepada soalan-soalan yang sering ditanya oleh prospek anda. Tidak perlu lagi anda menjawab soalan yang sama dari pelanggan. Mudah bukan?

 

 

  1. Pasaran Pelanggan Yang Lebih Luas

 

Pasaran pelanggan anda akan jadi lebih luas kerana website anda boleh dibuka dimana-mana tempat yang mempunyai rangkaian internet. Bezanya jika anda membuka kedai biasa anda hanya boleh menumpukan pasaran di sekeliling kawasan anda sahaja, tetapi jika anda mempunyai website anda boleh meluaskan pasaran anda bukan sahaja di pasaran Malaysia malah mungkin ke luar negara. Betul?

 

Demikian huraian ringkas sebagai pengenalan mengenai website supaya anda lebih faham kenapa dan mengapa anda perlu membinanya dan menjadikan ianya asset penting anda terutama kepada golongan yang berniaga.

 

Salam Kejayaan.

postheadericon Pengenalan Mengenai Laman Web

Apa itu Website atau laman web?

Sering disingkatkan dengan istilah site adalah sejumlah halaman web yang memiliki topik saling berkait, terkadang disertai pula dengan gambar, video, atau jenis-jenis isi lainnya.

 

Dengan kata lain Website adalah sebuah cara untuk menampilkan diri di Internet. Dapat diibaratkan Website atau Laman Web adalah sebuah tempat di Internet, siapa saja di dunia ini dapat mengunjunginya, apabila mereka mengetahui tentang informasi yang disajikan, memberikan pertanyaan, bahkan mengetahui dan membeli produk.

 

Sir Timothy John “Tim” Berners-Lee merupakan orang yang awal menemukan website, sedangkan website yang bersambung dengan jaringan pertamakali muncul pada tahun 1991. Ya, jika anda masih ingat. Maksud dari “Tim” ketika merancang situs web adalah untuk memudahkan tukar menukar dan memperbarui informasi pada sesama peneliti di tempat beliau bekerja. Itu penggunaan pada asalnya.

 

Halaman website dibuat dengan pelbagai script atau coding yang berbeza menyebabkan tidak semua orang tahu dan memahami cara untuk menulisnya kerana memerlukan ilmu yang mendalam. Namun wujud pelbagai platform hari ini untuk menyiapkan website seperti blogspot dan lain-lain tetapi tidak dapat memenuhi citarasa sebenar seseorang kerana tidak sepenuhnya dibuat atau berdiri di atas coding sendiri.

 

Secara umumnya, website terdiri dari 3 bahagian iaitu:

 

Website Statik

 

Website statik merupakan situs web yang memiliki isi tidak dirancang untuk diperbarui secara berkala sehingga pengaturan website tersebut diurus lebih mudah kerana paparan yang sama dan tidak berubah pada halaman website tersebut. Website ini digemari oleh sesetengah orang yang berniaga dan tidak cukup masa untuk mengawal atau menambah nilai atau pengisian website mereka.

 

 

Website Dinamik

 

Website dinamik merupakan situs web yang secara spesifik dicipta agar isi yang terdapat dalam website tersebut dapat diperbarui secara berkala dengan mudah.

 

Sesuai dengan namanya, isi yang terkandung dalam website ini umumnya akan berubah setelah melalui tempoh masa tertentu. Website berita adalah salah satu contoh jenis website yang umumnya mengimplementasikan website jenis dinamik ini.

 

 

Website Interaktif

 

Website Interaktif adalah website yang bersifat interaktif yang lebih dikenal istilah website generasi 2.0 ( web 2.0 ) dimana masing-masing user dapat memberikan pertanyaan, jawapan, argument, idea dan lain-lain. Salah satu contoh website interaktif adalah webs forum. Web ini selalu dijadikan rujukan pencarian orang ramai sebab di sana terdapat banyak komen dan mereka gunakan untuk membuat keputusan dalam sesuatu pencarian. Terkadang maklumat di sana bukanlah fakta yang benar.

 

Dalam website interaktif terjadi komunikasi dua arah antara pengunjung dan pengurus website atau antara pengunjung dengan sesama pengunjung. Contoh website sekarang yang interaktif adalah Facebook dan Twitter. Betul?

 

 

Mengapa anda memerlukan sebuah website?

 

Pengguna Internet semakin hari semakin bertambah ramai, sehingga menjadi potensi besar yang berkembang terus. Semua orang menggunakan Web untuk segala sesuatu mulai dari pekerjaan sekolah sampai dengan memesan makanan kerana prosesnya yang cepat, murah, mudah & menyenangkan. Pada masa ini orang lebih suka mencari maklumat tentang suatu produk melalui internet sebelum mengunjungi kedai tersebut.

 

Setuju? Jadi jika anda mempunyai website dan rajin menulis di website tersebut, mereka akan bertemu dengan website anda apabila mereka google maklumat yang mereka kehendaki. Apalagi jika orang lain kurang menulis tajuk tersebut. Contohnya anda google sahaja “Server Topup” akan keluar ranking MRSE di tempat yang paling atas. Amacam? Adakah anda faham fungsinya.

 

 

 

Bayangkan jika laman web anda sedemikian. Search sahaja nama produk atau kebaikan produk tersebut, terus laman web anda di tempat paling atas. Amacam? Suka? Sudah tentu jualan anda semakin meningkat kerana anda rujukan yang mereka akan baca terlebih dahulu. Namun isinya juga mesti mantap.

 

Bersambung…

 

Salam kejayaan.

postheadericon Kelebihan Memiliki Website

Seringkali orang yang memiliki website pasti menjalankan bisnes dengan lebih teratur dan kita akan dapati mereka sebenarnya merancang bisnes dan perniagaan dengan lebih terancang. Tahukan anda aa kelebihan yang ada ada mereka yang memilki website dan menjalankan perniagaan online.

 

KOS PENIAGAAN yang MINIMA

Sebenarnya kos perniagaan mereka sangat murah. Bayangkan jika nak beli kedai sangat mahal. Sewa? Tiap -tiap bulan kena ada budget. Tapi untuk online bisnes hanya keluarkan budget memiliki website yang boleh memaparkan produk atau perkhidamatan yang anda sediakan.

 

PELANGGAN yang MUDAH DIDEKATI

Jika anda ada website, ada saja pertanyaan pelanggan pasti mudah untuk anda tunjuk item atau khidmat yang anda sediakan. Bayangkan jika tiada website. Macam mana pelanggan anda nak lihat produk anda.

 

Dapat meneroka PASARAN yang LEBIH LUAS

Prospek pelanggan ramai sangat diluar sana. Anda akan dapat tarik pelanggan dengan lebih ramai. Rakyat Malaysia sahaja sudah 30 Juta bahkan bisnes anda boleh diakses di seluruh negara.

 

MAKLUMAT yang LEBIH PANTAS

Dengan adanya website sendiri anda boleh salurkan maklumat dengan lebih pantas. Bukan sahaja pada pelanggan sedia ada termasuk pada sesiapa sahaja. Akhirnya mereka beli dengan anda dan percayakan anda.

 
Mudah MEMBINA PENGARUH

Anda mudah dikenali dan yang penting dengan lebih cepat. Bertahan untuk jangka masa panjang.

 
Akses 24 JAM

Ya. Paling seronok bisnes berjalan 24 jam. Sekarang anda sedang baca tulisan ini. Tahukah anda mungkin kami sedang tidur? Tanpa sedar duit tetap masuk. Best kan?