fbpx

Tahukah anda sentiasa ada harapan pada sesiapa yang sering berdoa. Dan pada mereka yang sentiada berusaha pasti ada jalan yang ditunjukkan oleh DIA.

 

Siapa yang mahu berjaya akan sentiasa berusaha memberikan nilai tambah kepada orang lain. Jika kita berusaha dan semestinya kita perlu mengetahui matlamat dan apa yang kita nak? Kalau kita tahu kita akan berusaha untuk dapat apa yang kita nak.

 

Mengapa ada orang buat sesuatu sekejap dan sekerat jalan. Tidak menghabiskan apa yang dibuat bermakna tidak jelas matlamat hidup dan apa yang kita nak. Orang yang jelas mereka berdoa dan pada masa yang sama berusaha bersungguh-sungguh mencari jalan supaya berjaya. Berjaya tidak semestinya kaya. Tapi mampu untuk dapat apa yang kita nak adalah dikira berjaya.

 

Cuba anda bayangkan, anda nak buat kerja dan nak berjaya. Tapi kerjaya anda hancur dengan sebab anda berhenti berusaha dan sampai ke garisan penamat. Demikian juga dalam bisnes. Tiada istilah gagal dalam bisnes. Yang ada ialah mungkin belum benar-benar sampai kepada apa yang anda nak. Justeru tidak boleh putus asa. Berusaha hingga anda dapat capai keinginan. Contohnya anda bisnes walaupun dari rumah dan anda letak target nak beli kereta. Akhirnya anda mampu beli kereta dengan bisnes dan apa yng anda buat. Ia bermakna anda telah berjaya  ke suatu tahap. Buat lagi hingga sampai ke tahap seterusnya.

 

Faham kan?

 

Kalaulah haiwan tahu cara mendapatkan rezeki dan keluar berpagian untuk mencari rezeki, mengapa tidak kita? Tidakkan manusia ialah makhluk yang mulia dijadikan untuk mentadbir muka bumi. Jadi buktikan kita boleh lakukan.

 

Banyakkan memberi nescaya banyak anda dapat. Sikit member nescaya sikit juga yang anda dapat. Contoh mudah seorang pekerja yang bergaji besar adalah kerana tugas dan komitmen yang besar diberikan. Yang bergaji kecil pula adalah kerana sikitnya ilmu dan kebolehan yang ada pada diri. Jadi untuk menaikkan nilai diri dan hidup kita perlu untuk terus belajar dan mencari skill yang tidak ada pada orang lain.

 

Semua ilmu itu membantu kita untuk upgrade nilai hidup.

 

“Selalu ada HARAPAN bagi mereka yang sering BERDOA dan selalu ada JALAN bagi mereka yang sering BERUSAHA”.

 

Salam Kejayaan.

 

untitled-21

Harapan Kepada Pencipta